ELSA AKTUAL – ALTERNATIVNO REŠEVANJE SPOROV

Od šestega do osmega decembra je v Termah Dobrna potekal že deveti strokovni seminar ELSA Aktual, katerega tema je bila »Alternativno reševanje sporov«. Seminar je z nagovorom otvorila predsednica društva ELSA Ljubljana Eva Jenko, ki je toplo pozdravila vse udeležence in na kratko predstavila program seminarja ELSA Aktual.

Prvo predavanje z naslovom »Arbitražni postopek v praksi« sta izvedla odvetnica Mojca Nadles, LL.M. in odvetniški kandidat Nebojša Vučković iz pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. Najprej sta predstavila glavne značilnosti arbitraže, nato pa sta se osredotočila na sam postopek, ki v povprečju traja od enega do dveh let. Sledilo je predavanje Rudija Tavčarja, univerzitetnega diplomiranega psihologa, mediatorja in imago terapevta, ki nam je predstavil psihološki vidik mediacije. Na začetku se je na kratko predstavil, nato pa nam je skozi interaktivno predavanje predstavil, kaj se tekom konflikta dogaja v naših možganih ter psihološke aspekte pogajanj in mediacije. S tem smo zaključili petkova predavanja. Zvečer je bilo na sporedu druženje, kjer smo se lahko udeleženci seminarja bolje spoznali s svojimi kolegi.

V soboto ob desetih je bilo na sporedu predavanje Klemna Balanča, diplomiranega politologa in vodje projektov na Inštitutu za politični mendežment. S pomočjo klasičnih teoretikov (Cicero, Habermas, Aristotel), kognitivno – vedenjske znanosti, psihologije, politične filozofije in sodobnimi dogajanji v politični komunikaciji nas je seznanil s tem, kako izpeljati retorično dodelan in učinkovit nastop. Sledilo je predavanje na temo »Alternativno reševanje domenskih sporov«, izvedeno s strani dr. Ane Čertanec, ki je diplomirala na Pravni in Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na slednji trenutno tudi poučuje. Najprej smo se natančneje seznanili s pojmoma domena in domenski spor ter s tem, kdo je do sprožitve domenskega spora upravičen, nato pa smo se posvetili pogojem za sprožitev alternativnega reševanja domenskih sporov in samemu postopku, ki traja 60 dni.

Sabina Markič, ki je zaposlena kot odvetniška kandidatka v Odvetniški pisarni Jernejčič d. o. o., nabira izkušnje s področja športnega prava že od končanega študija leta 2012, trenutno pa dokončuje tudi doktorski študij, v okviru katerega raziskuje področje reševanja sporov v športu. Za nas je pripravila predavanje z naslovom »Šport in arbitraža«. Izvedeli smo, zakaj je arbitraža v športu še posebej pomembna, kako jo ureja slovenska zakonodaja ter kakšen je sam postopek. Predstavljena sta nam bila tudi CAS (Court of Arbitration for Sport) in ICAS (International Council of Arbitration for Sports) ter dva pomembna primera iz sodne prakse na tem področju.

Predavanje na temo »Subjektivni obseg arbitražnega sporazuma«  je izvedla Minu Anamaria Gvardjančič, LL.M., ki je od leta 2017 samostojna odvetnica v sodelovanju z Odvetniško pisarno Karanović & Partners, področje reševanja sporov pa jo je začelo zanimati že tekom študija. Pri predavanju je šlo za vprašanje, koga veže arbitražni sporazum oziroma ali veže tudi stranke, ki ga niso sklenile. V zvezi s tem vprašanjem nam je predavateljica predstavila primer iz sodne prakse, problematiko arbitraže ter štiri skupine primerov subjektivnega obsega arbitražnega sporazuma.

Sledilo je zadnje predavanje na temo »Pogled sodnika na alternativno reševanje sporov«. Nina Betetto, vrhovna sodnica na civilnem oddelku Vrhovnega sodišča, od leta 2005 trenerka za izobraževanje mediatorjev. Kot mediatorka sodeluje v programih sodišču pridružene mediacije pri Okrožnem sodišču v Ljubljani in na Višjem sodišču v Ljubljani, nam je natančno predstavila značilnosti mediacije ter možne izide v mediaciji. Zaključila je s tem, da je bistvo mediacije v razumevanju konflikta in ne v apliciranju pravnih norm. Uspešen zaključek seminarja je z zahvalo vsem predavateljem in udeležencem pospremila Eva Jenko, zvečer pa je zopet sledilo neformalno druženje.

#ELSAAktual

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja