ELSA DAY – Sovražni govor na družbenih omrežjih in njegov pregon

Letos je potekala že osma izvedba ELSA Day, kjer celotna ELSA mreža deluje skupaj pri uresničitvi človekovih pravic. Letošnja tema je bila “svoboda govora na spletu” (“Freedom of Expression Online”). V ELSA Ljubljani smo se v okviru tega odločili za organizacijo okrogle mize na aktualno temo sovražnega govora, natančneje “Sovražni govor na družbenih omrežjih in njegov pregon”. Dogodek je potekal 27. novembra 2019 ob 17. uri v Seminarju 5 na Pravni fakulteti.

Za uvod v dogodek nam je Iza Senčar, podpredsednica za akademske aktivnosti ELSA Ljubljana, okvirno predstavila aktualno problematiko (pregona) sovražnega govora. Na okroglo mizo smo povabili predavatelje, ki se vsakdanje srečujejo s sovražnim govor. Prvi predavatelj je bil Andrej Motl, zaposlen na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani kot raziskovalec na Centru za družboslovno informatiko, prav tako pa je koordinator prijavne točke “Spletno oko”. Slednja služi kot točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. Predavatelj nam je predstavil podrobnješe delovanje prijavne točke, statistiko prejetih prijav v letu 2018 in sodelovanje s policijo pri pregonu sovražnega govora.

Naslednja predavateljica Nika Stroligo Urankar je zaposlena kot svetovalka zagovornika načela enakosti, samostojnega državnega organa, ki se v okviru zakonsko določenih nalog sooča tudi s pojavom in pregonom sovražnega govora. Za razumevanje pristojnosti in nalog zagovornika, nam je bil na hitro predstavljen okviren vpogled v področja delovanja zagovornika načela enakosti. Predavateljica je nato ponudila lep pregled nad različnimi pravnimi podlagami v zvezi s sovražnim govorom, kot je npr., Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (svoboda govora, prepoved zlorabe pravic), kazenskopravno varstvo (javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti; 297. člen Kazenskega zakonika; KZ-1), medijska zakonodaja (prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti; 8. člen Zakona o medijih). Predstavljeni pa so nam bili tudi različni praktični primeri pojavljanja sovražnega govora na spletnih straneh in kako takrat postopa kabinet zagovornika načela enakosti.

Tretji in zadnji predavatelj Jernej Radež, LL.M., zaposlen pri Odvetniški pisarni Čeferin nam je ponudil vpogled v sodno prakso pregona sovražnega govora na družbenih medijih. Kot odvetnik specializiran za kazensko pravo je odlično predstavil precedenčno sodbo Vrhovnega sodišča RS (I Ips 65803/2012), o sovražnem govoru, po kateri je kazniv že govor oziroma zapis, ki sam po sebi predstavlja grožnjo, zmerjanje ali žalitev. Poudaril pa je, da kljub tej odmevni sodbi, ki je definirala doseg 297. člena KZ-1, za zdaj ni opaziti povečanega pregona in nove sodne prakse o sovražnem govoru.

Po predavanjih so poslušalci postavili predavateljem zanimiva vprašanja, ki so vzpodbudila razpravo med prisotnimi v seminarju. Če potegnemo črto čez ELSA Day dogodek, lahko rečemo, da je več kot odlično uspel. Z osvojenim novim znanjem se že zavzeto pripravljamo na tradicionalni strokovni seminar ELSA Aktual, ki bo potekal med 6. in 8. decembrom v Termah Dobrna. Letošnja tema bo “Alternativno reševanje sporov”.

#ELSADay #AlldifferentAlltogether #ELSASpirit

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja